Mariniers 010 thuisbasis Rotterdam

Mariniersmuseum toont met nieuwe expositie relatie tussen Korps Mariniers en de stad

Het openblijven van de Van Ghentkazerne is voor het Mariniersmuseum aanleiding geweest om een nieuwe expositie te maken over de relatie tussen het Korps Mariniers en de stad Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb opende de tentoonstelling ‘Marinier 010, thuisbasis Rotterdam’ op woensdag 21 mei.

De burgemeester heeft een belangrijke rol gespeeld bij de inzet van het Rotterdamse stadsbestuur om de Van Ghentkazerne, die in het kader van een bezuinigingsoperatie zou moeten sluiten, toch open te houden. De mariniers blijven nu zeker nog 25 jaar in Rotterdam. Uit dankbaarheid voor de inspanningen van het stadsbestuur maakt het Korps Mariniers het mogelijk de tentoonstelling tot 1 juni gratis is te bezoeken.

De band tussen stad en mariniers dateert van 1665 toen de eerste zeesoldaten werden geplaatst op schepen van de Rotterdamse Admiraliteit. In de mei-dagen van 1940 verdedigden de mariniers op heldhaftige wijze de Maasbruggen, pal tegenover de plek waar nu het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven is gevestigd.

De expositie ‘Marinier 010, thuisbasis Rotterdam’ bestaat uit drie paviljoens: Oostplein, mei 1940 en Middenin de stad. Het eerste paviljoen vertelt de geschiedenis van de mariniers - van de Admiraliteit op de Maze tot en met het beeld van de marinier op het Oostplein. Ook worden recent ontdekte en unieke beelden van mariniers in Rotterdam uit 1936 van de vorige eeuw getoond.

Het paviljoen Mei 1940 toont de strijd van de mariniers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Per dag, tot en met het bombardement van 14 mei, wordt aan de hand van persoonlijke verhalen van mariniers verteld over die strijd. Ook zijn er videobeelden die het verhaal van die meidagen van zowel Nederlandse als Duitse zijde belichten.
 

De recente geschiedenis van het Korps Mariniers in Rotterdam wordt verteld in het laatste paviljoen, Middenin de stad: vanaf de terugkeer van de mariniers in 1946, de Rotterdamse hulp aan de naar Indië uitgezonden mariniers, Perron 0, en de vredesoperaties, de perikelen rondom de Van Ghentkazerne  tot en met het sjouwen van fietsen in de Maastunnel.

De tentoonstelling ‘Marinier 010, thuisbasis Rotterdam’ wordt ingeleid met een videofilm waarin burgemeester Aboutaleb, directeur Arjen Littooij van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de Rotterdamse trambestuurder Martin Kreuger, Fred Marree namens Begraafplaats Crooswijk en voorzitter Kees Vrijdag van het 14 Mei-comité vertellen over de relatie tussen Rotterdam(mers) en de mariniers.