Nu in het museum

AYO Antillen - 80 jaar mariniers in de West

23 juli 2011 t/m 2 september 2012

“AYO Antillen, Vaarwel Antillen”. Na 80 jaar aanwezigheid werd op 16 juni 2009 de 31ste Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers op Curaçao opgeheven. Hierdoor kwam voor een groot deel van de mariniers een einde aan de werkzaamheden op Curaçao. In die acht decennia hebben vele mariniers in “de West” gewerkt.

Het Korps Mariniers is sinds 1929 aanwezig op de Nederlandse Antillen. De poging tot machtsovername door de Venezolaan Urbina was toen de directe aanleiding om een detachement mariniers vanuit Nederland naar Curaçao te sturen. De verdediging van de eilanden, het beteugelen van opstanden en stakingen, het verlenen van harde en zachte bijstand op de eilanden en in het Caribisch gebied zijn de redenen voor de aanwezigheid van het Korps Mariniers. Sinds 2009 werkt er een veel kleiner aantal dan vroeger. Op Aruba is de kazerne Savaneta de thuisbasis van de 32ste Infanteriecompagnie, waar vanuit de Arubaanse Militie (ARUMIL) wordt opgeleid. Vanaf de kazerne Suffisant op Curaçao leiden mariniers jonge antilianen van de Antilliaanse Militie (ANTMIL) op. Beiden vallen onder de Commandant der Zeemacht Caribisch gebied van de Koninklijke Marine.

De tentoonstelling “AYO Antillen” is een feest van herkenning voor wie er als marinier is geweest en biedt een interessant verhaal voor wie meer te weten wil komen over het verblijf van de mariniers op de eilanden. De bezoeker krijgt een chronologisch beeld van 80 jaar mariniers in “de West”. Bij ‘Werken en oefenen’ laten films, foto’s, bewapening, kleding en uitrusting meer zien over (internationale) oefeningen in het Caribisch gebied, schietoefeningen, het opleiden van de ANTMIL en ARUMIL, de inzet van mariniers bij stakingen en onlusten en de hulp bij natuurrampen. Toppunt is een echte Harley Davidson, de motor van de MP, de Marine Patrouille.
Ook is er tijd voor ‘Vrije tijd en ontspanning’. Bezoekers komen in de sfeer bij de strandbar terwijl ze fotoalbums van vroeger doorbladeren en op de jukebox kiezen uit sfeervolle Antilliaanse muziek. Centraal op de tentoonstelling staan de plattegronden van de eilanden Curaçao en Aruba, waarop de bezoeker op ontdekkingstocht kan gaan om meer te weten komt over het werk en leven van de mariniers.
 

Kijk in onze agenda om te zien welke activiteiten er rondom de tentoonstelling georganiseerd worden. Bent u zelf als marinier in de West geweest? Hier vindt u meer informatie over reünies voor Westgangers in het museum.